Az expozíció megértése: A rekesz, a záridő és az ISO értékének ismerete: A kezdő útmutató a rekesz, a zársebesség és az ISO értékek ismeretéhez

A

A fényképezés alapja a megfelelő expozíció, ami a fény beállításának kulcsa. A fényképezőgép három fő beállítása az objektív nyitószáma (aperture), a záridő (shutter speed) és az ISO érzékenység. Ha megérted, hogyan működnek ezek a beállítások, és hogyan befolyásolják a képet, akkor sokkal jobb fényképeket tudsz készíteni.

Az objektív nyitószáma (aperture) a fényképezőgép objektívjének nyílásának mértéke. A nyitószám a fény beállításának kulcsa, mert határozza meg, mennyi fény jut be a fényképezőgépbe. Minél nagyobb a nyitószám, annál több fény jut be a fényképezőgépbe, és annál világosabb lesz a kép. Minél kisebb a nyitószám, annál kevesebb fény jut be a fényképezőgépbe, és annál sötétebb lesz a kép.

A záridő (shutter speed) az a beállítás, ami meghatározza, hogy mennyi ideig van nyitva a fényképezőgép zárja. Minél hosszabb a záridő, annál több fény jut be a fényképezőgépbe, és annál világosabb lesz a kép. Minél rövidebb a záridő, annál kevesebb fény jut be a fényképezőgépbe, és annál sötétebb lesz a kép.

Az ISO érzékenység a fényképezőgép érzékenységének mértéke. Minél nagyobb az ISO érték, annál érzékenyebb a fényképezőgép a fényre, és annál világosabb lesz a kép. Minél kisebb az ISO érték, annál kevésbé érzékeny a fényképezőgép a fényre, és annál sötétebb lesz a kép.

Megjegyzés hozzáadása

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.